Om


Matilda Bådagård sjunger på sin låt Närmare om sammanbrott, om att balansera på gränsen – stå vid stupet och titta ner. På gränsen gillar hon att befinna sig, även musikaliskt. Gränsen mellan pop, folk, jazz och singer/songwriter är utsuddad på nya solo-EPn ELD som släpptes i november 2016. Joakim Lundgren har producerat.

– Vi hittade varandra nånstans där när Jocke presenterade mig för Neko Case och Ennio Morricone, säger Matilda. Jag är själv mycket förtjust i producenter som Daniel Lanois och Danger Mouse. Gitarrbaserat med stärkare som får gnissla och vissla i stora rum och vackra klanger från obestämda källor. Produktioner som känns filmiska och storslagna, men också nära och nerviga. Jocke lade ner mycket tid på att hitta vårt sound (han experimenterade t.ex med ljudet av träskor över trägolv som röd tråd i alla låtar!) och i kombination
med de svenska poetiska texterna känns det originellt på den svenska musikscenen.

 

Lyssna här (länk till Spotify)

 

 

 

 

A CASA TOCA

Närmare är Matildas första släpp i eget namn, men hon är ingen duvunge i musikbranschen. Förutom att ha turnerat med flera av våra stora artister, som t.ex Uno Svenningsson och Peter Lundblad, frontar hon i sambapopbandet A casa toca som för ett par år sen släppte kritikerrosade debutskivan Mundo Meu (Reach up records). Brasilien har alltid haft en speciell plats i Matildas hjärta. Hon har spenderat flera längre perioder i Rio de Janeiro och samarbetar med brasilianska musiker och kompositörer. På albumet Mundo Meu sjunger hon egenskrivna låtar på portugisiska, inspirerad av brasilianska sångare, men med en nordisk ton och identitet. Skivan hyllades i pressen och i skrivande stund skissas planer på en uppföljare. Lyssna här!

 

Långbacka/Bådagård

www.langbackabadagard.com

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med folksångerskan och singer/songwritern Maja Långbacka har Matilda under det senaste året skrivit och producerat ett nytt studioalbum som släpps 28 september 2018. Då blir det nordic noir, poplåtar med en nordisk ton och en stor portion världsmusik.

Duon har släppt tre singlar. En av dem, Wake us up, uppmärksammades av Me too Sweden, och duon framträdde på den stora manifestationen vid Norrmalmstorg i januari. Långbacka/Bådagård var också en av akterna på Folk- och världsmusikgalan i april. I höst bli det stor releaseturné i Norden med spelningar på bland annat Stockholm jazz festival.

Duon bokas av MTA produktion.

www.langbackabadagard.com

 

 

BIRD ON THE WIRE
En hyllning till Leonard Cohen

En föreställning av och med Sara Niklasson, Matilda Bådagård och Jesper Andersson

Förra året gick Leonard Cohen, en av vår tids mest mångfacetterade artister, ur tiden. Cohen var författare, poet, låtskrivare och estradör och hans musik rör sig genom ett otal genrer. Hans karriär sträckte sig över 60 år och låtar som Hallelujah, Suzanne, Take this waltz och Bird on the wire har älskats av fleragenerationer. Leonard Cohens sista album kom bara några veckor innan hans död och är enligt många bland det bästa han har gjort.

Texterna är centrala i Cohens musik. Varje gång man lyssnar till en av hans sånger eller läser något ur hans diktsamlingar kan man hitta nya lager som man inte upptäckt tidigare. Bakom den vackra poesin hittar man ofta referenser till historiska händelser eller till bibeln, livsfilosofiska grubblerier och en stor portion svart humor.

Sångerskan Matilda Bådagård har sedan 2006 tolkat Leonard Cohens sånger på scener runt om i Sverige. Till Klara Soppteater har hon, tillsammans med mulitimusikanterna Sara Niklasson och Jesper Andersson, skapat en suggestiv konsert där Cohens sånger och dikter möts. Arrangemangen går från det innerligt akustiska till sväng och stök och vi får höra låtar från hela hans långa karriär.

Sommaren 2018 spelades Bird on the wire på Parkteatern i Stockholm och slog publikrekord för sommaren med över 3000 besökare i Galärparken.

 

 

 

 

 

 

 

Kompositör/producent

Matilda skriver även låtar till andra. De senaste åren till exempel till svenska soulartisten Mayleen och till AOR/rockbandet Sonic Station, som precis släppte sin senaste platta i Japan. Lyssna här på Matildas låtar. Hon har också skrivit och producerat musik till film och reklam. Våren 2017 var det premiär för nya museet Vikingaliv på Djurgården i Stockholm. Om du åker deras upplevelsetåg hör du Matildas stråk-och röstarrangemang.

Ett ljudläggningsarbete i samarbete med Purified Productions AB.

I sin studio på södermalm i Stockholm jobbar Matilda med allt från kör- och stråkpålägg, låtskrivning och skivproduktioner till ljudläggning av teater, film och reklam.